LeVi de EHBO-pop, the making of

Door de Corona-crisis is het onmogelijk de meeste EHBO-vaardigheden uit te voeren op LOTUSslachtoffers.

BHVineenuur.nl is een examenbureau en toetsen een must. Dus werd ik gedwongen om een pop te kopen die geschikt is om nagenoeg alle vaardigheden op te kunnen tonen. Overigens noem ik het bedrijf ook wel een 'verlengbureau', omdat het woord examen voor velen afschrikt, maar dat terzijde.

Hoewel bij ons examen altijd een LOTUSslachtoffer aanwezig is, moesten handelingen uitgevoerd gaan worden op een pop. In de zoektocht naar een geschikte EHBO-pop om vaardigheden mee te oefenen, vond ik er geen. Wel sex-poppen, reanimatiepoppen ed. Levensecht, maar niet geschikt. En dus werd het maatwerk, met als doel dat de pop er echt goed uitziet, zoals we gewend zijn, en dat we de vaardigheden kunnen oefenen en toetsen zoals dat hoort.

Wat kan deze pop wel, wat een blus-, sleep- of reanimatiepop (of andere pop) niet kan?

LeVi de EHBO-pop handpalmen tegen elkaar.

Maatwerk

De gedachte was een slap model, die met een beetje hulp kon zitten zoals een LOTUSslachtoffer, om vervolgens met de Rautek-greep van de stoel naar de grond verplaatsen.

En dus kocht ik een lappenpop die ik aankleedde en een masker van de reanimatiepop opzette. Eigenlijk was het niet meer dan een opgevulde broek en shirt met lange mouwen en opgevuld hoofd. Het oogde al een beetje als een mens, maar het was niet meer dan een slappe zak waarvan je de armen en benen kon neerleggen in elke gewenste houding. 

Zo zou ik geen vaardigheden kunnen laten toetsen en dus ben ik de pop meer vorm gaan geven. Er moest een echt hoofd op en bewegende gewrichten en versteviging krijgen. Het werd een blote pop die ik aan kon kleden zoals gewenst; bij de zorginstelling met een uniform van de zorg, bij koks kokskleding, etc.

Abraham lappenpop

Dikke knieën

EHBO oefenen en vaardigheden toetsen, is en blijft een serieuze zaak. Op zoek naar oplossingen, trof ik andere poppen, maar niet de pop die ik zocht. De bluspop of sleeppop is te zwaar en kan amper scharnieren, de reanimatiepop is niet flexibel genoeg en een geschikte pop viel met 85.000 euro buiten mijn bereik. Ook mijn lappenpop voldeed nog lang niet aan mijn eisen. Werk aan de winkel dus. Mijn coupeuse-opleiding van jaren '70, kwam nu goed van pas.

De enige reden om deze pop te maken, was omdat BHVineenuur.nl zo'n pop nodig heeft. De examens kunnen anders niet plaats vinden. De pop was alleen voor ons bedoeld.

Telkens kwam ik een stukje verder, trok ik de pop iets van mijn kleding aan en plaatste ik de pop op een plek waar ik er vaak naar kon kijken en er over kon nadenken. Een proces van aanpassen en testen. Stilaan begon het ergens op te lijken.

Behalve het omhulsel is het vooral ook de binnenkant die de vorm bepaalt. Anders zakt alles weg of kan de pop teveel bewegingen maken en dat wilde ik zeker niet.

Testmodel LeVi de EHBO-pop

Wat deze pop wel kan

Mijn voorwaarden zijn gebaseerd op het afnemen van toetsen/examens. En laat ik daar nu toevallig heel veel ervaring in hebben. De pop is nu klaar en voldoet aan de gestelde eisen:

 • De armen zijn geschikt voor de Rautekgreep. De onderarm moet hangen zoals in het echt, zodat de hulpverlener deze moet vastpakken en naar de borst brengen, zonder dat het er bungelend uit ziet. Daarom heeft deze pop gewrichten, hoewel het natuurlijk wel gewoon een lappenpop is. De onderarm kan haaks op de bovenarm gehouden worden. 
 • De schouders hebben schouderkoppen, nodig voor het aanschudden aan de schouders.
 • De vingers aan de hand kunnen gebogen of gestrekt worden. Zo kan de hand naast het hoofd, plat op de grond komen. Maar ook een verband kan worden aangelegd. 
 • De pop heeft een neutrale blik, zodat deze past bij elke casus. Het hoofd kan gebogen of gedraaid worden en blijft dan ook in die positie staan of liggen.
 • Door de schouderkoppen, versteviging op de cruciale plekken en de scharnierende werkingen, is de pop te draaien van buik naar rug en stabiel te leggen. Het hoofd moet worden opgevangen, hoewel het niet plots zal doordraaien, zoals een LOTUS dat doet. Het hoofd kan in de uitschenkhouding worden gelegd. 
 • De handen en het hoofd kunnen worden gegrimeerd, maar daarvoor zetten wij liever de LOTUS in, om zichzelf te grimeren en niet de pop. De pop kan vervolgens verbonden worden.
 • Het kniegewricht is extra groot, zodat het been helemaal opgetrokken kan worden. Het been kan rechtop gezet worden bij het stabiel leggen en is mooi haaks op het lichaam te leggen. Ook hier geen rare stand of bungelende ledematen. 
 • De benen zijn zo te leggen dat het ene been korter lijkt. Dat is het voordeel van een lappenpop. Wel kan de voet recht blijven staan, om rust en steun aan het been te kunnen geven. Hetzelfde geldt voor het hoofd: steun kan gegeven worden bij vermoeden van wervelletsel.
 • De pop kan zelfstandig zitten.
 • De pop is op een hand te dragen, zodat deze rechtop 'staat' en de hulpverlener slagen op de rug kan geven. Vervolgens kan de hulpverlener de buikstoten (Heimlich-greep) toepassen in staande positie. De buik is duidelijk voelbaar. Daarbij hoeft er niets uit de mond te schieten, maar gaat de verslikking over op bewusteloosheid.
 • Nagenoeg alle handelingen zijn op de pop te oefenen. Inclusief een wonddrukverband, want die zwachtel je zo strak mogelijk. Dat is makkelijk te beoordelen. 
Volledig overzicht
Patroon en centimeter op roze achtergrond.

Delen is kracht

Iedereen is zoekende naar oplossingen, omdat oefenen met LOTUS niet altijd mogelijk is. Ik maakte deze pop en deelde het idee via LinkedIn, Facebook, Instagram en Pinterest. De pop was nog niet helemaal naar wens, maar het idee zou anderen kunnen inspireren. 

En toen benoemde ik de pop in een gesprek met Het Oranje Kruis. Dit is nog steeds de organisatie waarvoor ik als examinator voor instructeurs-examens mag optreden. Ik mocht de pop komen tonen. Er zijn niet veel poppen beschikbaar die voldoen aan de norm om te kunnen toetsen. 

Mede vanwege de reactie van Het Oranje Kruis heb ik besloten de pop te gaan reproduceren. Ik heb de kennis en de vaardigheden en misschien dat ik anderen hiermee van dienst kan zijn. Ik vroeg de kinderen om te helpen een naam te verzinnen die voor jongen of meisje door kon gaan, want de pop is unisex uitgevoerd. Kleinzoon kwam met de naam Levi. Bij het opstellen van een magazine, moest er een logo komen en gebruikte ik de V van BHVineenuur.nl. Et voilà. Op de eerste dag van de publicatie werden direct twee poppen besteld. Een mooi begin voor een mooi product.

Hoewel de pop niet bedoeld was voor de markt, vind ik het fantastisch dat ik hiermee anderen kan helpen. De pop is via een pre-order te bestellen. Met de feedback zal ik de pop verder gaan doorontwikkelen, zodat deze niet alleen nu, maar voortaan altijd te gebruiken is. 

Magazine pre-order aanvragen
Logo LeVi de EHBO-pop